Luis Cerdan
Prezes Smithfield w Europie
Smithfield Polska to grupa firm działających w Polsce w łańcuchu produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, kontrolująca przebieg produkcji „od pola do stołu”.
Smithfield Polska należy do Grupy Smithfield Foods, Inc. (USA), której głównym udziałowcem jest WH Group notowana na giełdzie w Hongkongu. Firmy te tworzą grupę będącą największym producentem wieprzowiny na świecie.
Smithfield Foods, Inc jest firmą zatrudniającą 57 tysięcy pracowników w 11 krajach świata. Jest pionierem w zakresie wprowadzenia modelu dostarczania bezpiecznej żywności dzięki kontroli jej produkcji na każdym etapie. Smithfield jest właścicielem ponad 50 znanych i rozpoznawalnych marek, co jest najlepszym świadectwem zaufania konsumentów do firmy.
Specjalistyczna wiedza ekspercka, którą Smithfield Foods, Inc. dzieli się w krajach, w których inwestuje – w tym w Polsce – pozwoliła na powstanie podmiotów blisko współpracujących z lokalnymi hodowcami i producentami sektora rolniczego. Smithfield oferuje im stały rozwój i zwiększenie konkurencyjności przy jednoczesnym obniżeniu ryzyka rynkowego.
Produkcja żywności w sposób odpowiedzialny to główne przesłanie towarzyszące działaniom Smithfield Foods, Inc. na całym świecie potwierdzone uznaniem konsumentów w ponad 100 krajach, do których trafiają produkty firmy.
Działalność Smithfield Polska opiera się na dbałości o wszystkie aspekty działalności operacyjnej, zapewniając bezpieczeństwo żywności i pewność, że pochodzi ona z zasobów o najwyższej jakości.
Smithfield Polska tworzą:
- Animex Foods sp. z o.o. – producent mięsa wieprzowego, drobiowego oraz wysokiej jakości przetworów mięsnych pod tak znanymi markami jak: Krakus, Morliny, Morlinki, Berlinki, czy Mazury.
- Agri Plus sp. z o.o. – prowadząca działalność w zakresie hodowli trzody chlewnej.